Tomasz Hartman
z Fundacji Food Think Tank
Słuchaj też: Spotify, iTunes, Google Podcast
Gościem audycji społecznej Lokacje był Tomek Hartman z Food Think Tank – kulinarnego kolektywu mieszającego ze sobą w jednym garze smaki, zapachy i sztukę. Nominalnie jeszcze szef kuchni, ale bardzo nieortodoksyjny oraz intensywnie poszukujący nowych wyzwań.
Kolejne pomysły i kreatywne przepisy wychodzą z Nadodrza – bo pod adresem Łokietka 6 mieści się Pracownia Food Think Tank. Można tam popracować, napić się kawy i posłuchać sucharów mistrza Hartmana. Od niedawna Tomek pod szyldem „Ostrzę Ostrze” zajmuje się także konserwacją noży i robieniem świec sojowych. A to tylko kilka z jego wielu projektów.
Słuchaj też: Spotify, iTunes, Google Podcast
Co jest bardzo ważne – Tomek jest fanatykiem śląskiej kuchni i w każdym momencie jest gotowy do tego, aby stanąć w obronie śląskiej kluski. Naturalnie: bez dziurki, Konsekwentnie także uważa, że nie ma czegoś takiego jak kuchnia regionalna – jest tylko kuchnia, robiona przez ludzi z danego terenu.
W rozmowie ze mną podzielił się refleksjami na temat roli szefa kuchni, stylach niezdrowego jedzenia i opowiedział o rzemiośle artystycznym jakim jest praca przy jedzeniu.
Rozmowa #10
Przeprowadzona 9.05.2019 w studiu Akademickiego Radia Luz
Czytelnia
Strona internetowa Fundacji Food Think Tank [link]
Pracownia FTT na Łokietka 6 na Facebooku [link]
Zwiastun filmu „Korzeń” [link]
Zwiastun filmu „Pierogi. Historie z farszem” [link]